poniedziałek, 15 września 2014

Polskie Babie Lato









Jest ślicznie, ciepło słonecznie, przyroda zmienia się przybywa kolorów żółci, czerwieni, złota, brązu.Czas robienia zapasów na zimę różnego rodzaju przetworów, dżemów, powideł i nalewek.







W tak  piękny dzień nie chce się za dużo czasu poświęcać na gotowanie. Dlatego zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, która prawie sama się robi do tego makaron albo ryż jest świetnym sposobem na niedzielę taką jak ta kiedy bardziej ciągnie cię na rower albo na bieganie na świeżym powietrzu.



Zupa pomidorowa
3 średnie cebule
2 marchewki
2 czerwone papryki
1 kg świeżych pomidorów
garść świeżych listków bazylii
pęczek naci pietruszki
Przygotowuję pomidory, które muszę sparzyć we wrzątku żeby skórka dobrze dała się zdjąć. Następnie kroję pomidory w ćwiartki i odstawiam na bok.
Przygotowuję paprykę, którą oczyszczam z nasion i kroję w duże połówki następnie na patelni wlewam trochę oleju i duszę paprykę aż zrobi się miękka i da się łatwo usunąć skórkę. Odstawiam na bok.
Do dużego garnka wkładam pokrojone dość grudo cebulę i dodaję olej rzepakowy smażę aż cebula zacznie się karmelizować następnie dodaję starte na drobnej tarce marchewki , mieszam i dalej duszę. W następnej kolejności dodaję pomidory i paprykę razem z olejem z duszenia. Wszystkie składniki mieszam i po chwili duszenia dolewam 3-4 litry wody dokładam  pęczek natki pietruszki i gotuję zupę na małym ogniu ok 2 godzin. Przed końcem gotowania wyjmuję pęczek natki pietruszki i dorzucam listki bazylii. Po ugotowaniu zupę lekko miksuję blenderem i doprawiam solą.




Focaccie z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i tofu.




Deser ciasto ze śliwkami





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz