sobota, 12 marca 2016

Cytryna i imbir















Biesiady ,spotkania, rozmowy przy stole smakują równie dobrze jak dobre jedzenie czy dobre wino. Przygotowane z miłością jedzenie sprzyja tym spotkaniom wystarczy tylko dobrać właściwą butelkę wina i mamy gotowy przepis na spotkanie w miłym towarzystwie. Jeśli chodzi o dobór wina to proponuje skorzystać z miejsc do tego przeznaczonych gdzie profesjonaliści polecą i doradzą wino smaczne i nieprzesadnie drogie to znaczy we właściwej cenie. Moim takim miejscem jest dekanter.pl uroczy sklep z cudownymi winami  Dobór potraw to właściwie spontaniczna potrzeba i tęsknota za smakami oraz ochota właśnie za tym aby tym razem zjeść rybę pieczoną w maśle, soku z cytryny i startej skórki cytrynowej startego imbiru przyprawionej gruboziarnistą solą morską. Do ryby oczywiście pasuje ryż. Proponuję ryż przyrządzony po hiszpańsku. W rondu rozgrzewam oliwę extra vergie i listki szałwi i chwilę podsmażam ryż basmati, który po chwili podsmażania zalewam wywarem warzywnym gotuję ryż aż wchłonie cały płyn. Koniecznie spróbujcie połączenia cytryny z imbirem będziecie zaskoczeni  jakie jest lekkie i orzeźwiające czasami modyfikuję tą kompozycję dodając pomarańczę. Wnosi słodycz która łagodzi goryczkę imbiru. Cytryną i imbirem nacieram też kurę spróbujcie takiej z wolnego chowu. Właściwie imbir wcześniej zapomniany przypomniała mi podróż do Indonezji nie zapomnę nigdy słodkiej gorącej herbaty z imbirem. Robię sobie taką herbatę w domu miło się napić i poczuć smak, który budzi wspomnienia.




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz