środa, 5 marca 2014

Batoniki figowe



Batoniki figowe to słodka przekąska dla vegan, wegetarian. Batoniki z suszonych owoców sa dla miłośników łakoci, mozna je jeść bez poczucia winy, które pojawia sie zwykle po zjedzeniu kolejnego pączka, ciasteczka czy wafelka. Do zrobienia batoników potrzebowalam.
11 sztuk suszonych fig
po 1/2 szkl. suszonej żurawiny,suszonych daktyli, suszonych rodzynek, pestek dyni, pestek slonecznika zmielonego siemienia lnianego i siemienia niemielonego.
Wszystkie suszone owoce i pestki (poza siemieniem mielonym i niemielonym) namoczyłam w wodzie przez godzinę. Odsączylam. Namoczone odsączone owoce i pestki zmiksowałam i włozyłam do miski dodałam 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego i niemielonego wszystko razem dobrze wymieszalam aż do momentu powstania jednolitej masy. Masę przełozyłam do plaskiej foremki wyłozonej papierem do pieczenia i rozprowadzilam ją równomiernie tworząć cienki batonik wyrównałam szpatulką. Wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjełam papier z foremki i pokroiłam masę na małe batoniki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz