niedziela, 16 lutego 2014

Obiad imieninowy i deser walentynkowy


Wyszedł mi całkiem fajny zaległy obiad imieninowy. Nie było czasu wcześniej,żeby spotkać się przy stole na wspólnym obiedzie ponieważ po drodze było kilka rzeczy, które nam to uniemozliwiły ale udało się w ostatnim momencie ponieważ teraz moja siostra ma bardzo napięty grafik wyjazdów i trudno przewidzieć kiedy uda nam się wspólnie usiąść przy stole następnym razem.
Zrobiłam zupę grochową (przepis w poście zupy),w której ostatnio bardzo gustuję ponieważ bardzo dawno nie gotowałam takiej zupy. Danie główne to dla mięsożerców pieczona kaczka a dla mnie pieczona ryba. Do tego jako dodatki pieczone jabłka z żurawiną, brązowy ryż i sałatka ze szpinakiem, papryką, zielonym ogórkiem, pomidorem, oliwkami,melonem i ananasem polana sosem z oliwy i cytryny.
Na deser ciasto kruche z wiśniami (przepis w poście deser) sernik i gwiazda zaległego wieczoru walentynkowego tarta czekoladowa.
Do zrobienia tarty wykorzystałam część kruchego ciasta które zrobiłam do ciasta z wiśniami.Poza tym potrzebowałam jedną tabliczkę gorzkiej 85% czekolady, cukier 150g, 200g śmietanki 30% i kakao do dekoracji. Formę do tarty wyłożyłam ciastem i upiekłam w 150st. przez 30 minut wystudziłam. Zrobiłam karmel śmietankę wlałam go garnka i dodałam cukier gotowałam mieszając do momentu aż płyn zgęstniał i zmienił kolor na słomkowy. trwa to ok 40 minut Wystudziłam i kiedy ciasto ostygło wylałam na nie karmel i wstawiłam do lodówki. Na sam koniec rozpuściłam czekoladę, którą następnie wylałam na karmel i wszystko razem wstawiłam na noc do lodówki. Rano posypałam tartę kakaem w proszku.










2 komentarze:

  1. Tarta po prostu boska:-) ale przyrządzenie karmelu dla cierpliwych:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście czas przygotowania karmelu to dobre 30 minut ciągłego mieszania pomaga dobra muzyka z głośników, wprowadza właściwy nastrój

      Usuń