niedziela, 13 kwietnia 2014

Focaccia ze smażonym bakłażanem i białym serem


 Dzis trochę biegałam więc na przygotowanie obiadu nie zostało mi już wiele sił.
Przygotowałam więc focaccię i jako dodatki pieczony bakłażan, sos pomidorowy, czosnek w oliwie oraz biały ser, który świetnie pasował do bakłażana.
Ciasto
1 kg mąki
600 ml wody
1 lyżeczka soli
100ml oliwy
10 dkg drożdzy rozpuściłam w 100 ml letniej wody i 2 łyżkami cukru oraz łyżeczce mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy drożdze podwoiły swoją objętość dodałam mąkę resztę wody oliwę, sól i suszony rozmaryn. Zagniotłam ciasto kiedy składniki sie połączyły odstawiłam przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie  kiedy ciasto wyrosło, podzieliłam na dwie porcje i ugniatając palcami uformowałam placki. Przed pieczeniem posmarowałam placki oliwą. Piekłam w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu focaccię posmarowałam oliwą z wyciśniętymi ząbkami czosnku dobrze wsmarowałam na całej powierzchni ciasta.
Na porcji focacci ułożyłam smażone bakłażany sos pomidorowy i biały ser dla chętnych.
Pyszności.






 Biały ser kupuję w sobotę na lokalnym rynku jest bardzo dobry i świetnie smakuje przez cały tydzień do nstepnej soboty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz