piątek, 12 grudnia 2014

Pierogi z białym serem i jagodami




Pierogi z białym serem i jagodami.

Składniki ciasta 50 dkg mąki, woda  (potrzebna taka ilość ciepłej wody  żeby zagnieść ciasto dość zwarte takie jak na makaron domowej roboty tylko bardzie miękkie i elastyczne), 2 żółtka szczypta soli. Po zagnieceniu ciasta podzieliłam je na mniejsze porcje i rozwałkowałam cienkie placki, z których wykrawałam szklanką placuszki, które następnie napełniałam przygotowanym wcześniej białym serem i jagodami i zlepiałam pierożki.
Farsz z białego sera. Wykorzystuję ser, który kupuję na rynku od pana który sam robi sery. Biały ser po prostu mieszam ze śmietanką słodzę i gotowe można dodać wanilię.Ser bardzo mi smakuje nadaje się też do naleśników, kanapek,miodu, a ostatnio odkryłam , że świetnie smakuje polany oliwą extra vergine i posypany solą gruboziarnistą.
Jagody mrożone  po rozmrożeniu odlałam sok, dodałam cukier i zmiksowałam. Nie robiłam tego zbyt dokładnie wystarczy trochę. Jagody w takiej formie łatwiej nakładać na ciasto. Do gotującej wody wrzucałam porcjami pierożki były gotowe po wypłyniecie na wierzch.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz