piątek, 2 stycznia 2015

Rugelach



Rogaliki bardzo wykwintne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki 1 1/2 szkl.(375 ml) mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml  (pół kostki) masła
1 opakowanie 85 ml twarożku naturalnego
1/4 szkl. cukru kryształu
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 szkl. mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
W misce ubiłam masło z twarożkiem z 1/3 szkl. cukru pudru i startą skórką pomarańczową mikserem na niskich obrotach. Ubijałam na puszystą masę przez 5 minut od czasu do czasu zbierając masę ze ścianek miski. Stopniowo dodawałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia kiedy składniki się połączyły odstawiłam mikser i zagniotłam ciasto ręką. Podzieliłam ciasto na trzy równe części i włożyłam do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodziło przygotowałam orzechy włoskie zmieliłam je niezbyt drobno i w misce połączyłam z cynamonem i cukrem kryształem, a w drugiej misce połączyłam miód z sokiem z cytryny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam dość cienki placek który posmarowałam 1/3 masy miodowej i posypałam 1/3 masy orzechowej. Ciasto rozcięłam na 12 klinów i każdy klin zwinęłam poczynając od szerszego końca i układałam na blaszce. W ten sam sposób postąpiłam z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta. Piekarnik nagrzałam do 190 st. C. rogaliki piekłam przez 12-15 minut na jasnozłoty kolor.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz