porcja ryżu np.0,5 kg
Tezu - ocet ryżowy 150 ml cukier i sól do smaku (lub gotowy ocet ryżowy, który zawiera już cukier i sól)
glony nori jedno opakowanie 5 listków starcza na 0,5 kg ryżu
łosoś
sos sojowy, imbir marynowany
Ryż shari sposób przygotowania
Shari to zakwaszony ryż. Do przygotowania sushi używam wyłącznie ryżu krótkoziarnistego i koniecznie jednego gatunku. Nie wolno mieszać różnych rodzajów ryżu. Należy przygotować tezu wymieszać wszystkie składniki. Przygotowałam ryż najpierw umyłam go pod bieżącą zimną wodą, potem zimna niechlorowaną wodą i odstawiłam na 30 minut. Następnie przełożyłam na sitko i dobrze osączyłam. Zalałam wodą w proporcji 1 część ryżu na 1,25 części wody. Gotowałam 20 minut pod przykryciem w czasie gotowania nie odkrywałam naczynia.Gotowy ryż pozostawiłam w garnku jeszcze przez 10 minut. Przełożyłam do szerokiego najlepiej drewnianego naczynia i delikatnie polałam tezu. szybko i starannie wymieszałam uważając by nie połamać ziaren W czasie mieszania starałam się chłodzić ryż wachlując kartką da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełozyłam do innego naczynia i zabezpieczyłam folią. Zakwaszonego ryżu nie wolno wstawiać do lodówki.
Sushi sposób przygotowania
Zrobiłam sushi maki na płatek nori wyłożyłam niewielką warstwę ryżu shari od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry zostawiłam wolne miejsce w tym wolnym miejscu położyłam odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (przy pomocy maty bambusowej) zwinęłam rulonik. Rulonik pokroiłam w plasterki. Futomaki robi sie podobnie, z tym ,że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori.
Rodzaje sushi maki w zależności od dodatków. Tuna salad z pastą z tuńczyka Tuńczyka osączyć na sicie, cebule pokroiłam w drobne piórka ostawiłam na 30 minut. Zalałam wrzątkiem odcedziłam po 30 sekundach. Wymieszałam z tuńczykiem i majonezem (własnej roboty). Avocado z pokrojonym dość miękkim awokado. California z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem lub Uramaki sushi awokado, mięso kraba, majonez, szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz