niedziela, 8 lutego 2015

Biszkopt z goździkami


Biszkopt z goździkami  może być doskonałą alternatywa dla niedzielnego ciasta i dodatkowo z możliwościami biszkopt można tez wykorzystać do przygotowania tortu. Wyczuwalny smak i aromat goździków. Proste w przygotowaniu można podawać z domową konfiturą, miodem lub ze śmietaną.
składniki
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
proszek do pieczenia
goździki
sól
masła do posmarowania formy, bułka tarta
W mikserze zmiksowałam jajka z cukrem bardzo dokładnie aż masa zrobiła się bardzo jasna i bardzo dokładnie ubita. (15 minut) Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia , zmielonymi goździkami, szczyptą soli startą skórką z pomarańczy. Dodawałam ją stopniowo do jajek lekko mieszając łyżką.  Wysoką tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę wylałam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego do 180 C  i piekłam 50 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto się upiekło i po wyłączeniu piekarnika wystudziłam ciasto w otwartym piekarniku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz