niedziela, 8 lutego 2015

Szczupak po polsku



Szczupak albo inna dobra ryba można użyć halibuta.
Składniki i przygotowanie
40 dkg ryby
sos.
3 dkg grochu namoczonego w wodzie przez 6 godzin
1 cebula, 1 pietruszka
kromka białego chleba
2 jajka
60 ml wina białego
woda
imbir, świeżo starta gałka muszkatałowa
masło
Oczyściłam rybę pokroiłam w porcje i posoliłam.
Przygotowałam sos. Cebulę i pietruszkę obrałam drobno pokroiłam wrzuciłam do rondla i podsmażyłam na maśle. Do rondla dodałam groch i dolałam wino oraz biały chleb doprawiłam czarnym świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatałową oraz imbirem.Dusiałam 20 minut aż groch rozmiękł następnie zmiksowałam sos blenderem na gładką masę. Dodałam rybę i gotowałam na małym ogniu przez 10 minut aż ryba będzie miękka. Wyłożyłam rybę na talerz. Jesli sos wyjdzie za gęsty trzeba dolać wodę albo jeszcze trochę wina i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos wyjdzie za rzadki to trzeba dodać jajka wymieszać sos aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy doprawić solą do smaku . Rybę z talerzyka przełożyłam do sosu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz