niedziela, 5 lipca 2015

Pizza


 Pizza w taki upał poczułam się jak na wakacjach na Sycylii. To jedno z moich ulubionych dań. Każdy ma swój sposób na ciasto mój jest taki z tej porcji ciasta wychodzą 4 duże pizze.
10 dkg drożdży
600 ml letniej wody
łyżeczka soli, łyżka cukru
100 ml oliwy
1 kg mąki cała torebka / najlepiej sprawdza się typ 500 jeśli razowa to typ 720-997/
przygotowałam  drożdżowy zaczyn z częścią wody i łyżeczką cukru odstawiłam do wyrośnięcia na 15 minut po wyrośnięciu dodałam do niego pozostałe składniki i zagniotłam ciasto, które odstawiłam na ok 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ponownie zagniotłam ciasto lekko podsypując mąką podzieliłam na porcje, z których następnie zrobiłam cienkie placki pizzy.
Jeśli robię z połowy porcji mąki to ostrożnie dolewam wodę żeby ciasto nie było za rzadkie.

Składniki to duszone warzywa takie jak cebula, papryka, bakłażan, cukinia i pomidory oraz sos pomidorowy. Świetnie też sprawdzają się warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i ugotowane na parze. Kilka wyciśniętych ząbków czosnku wymieszałam z oliwą 100 ml i szczyptą soli i przed pieczeniem posmarowałam każdy placek pizzy.
Piekarnik rozgrzałam do 180 C i piekłam każdą pizzę 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz