środa, 17 lipca 2019

S e r n i k "na zimno" w e g a ń s k i









sernik wegański fot. A.Katkowska


    Wegański "sernik" na zimno z owocowym musem.

    składniki:
    Spód:
    280 g migdałów
    170 g daktyli bez pestek
    Masa z kaszy jaglanej:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    0,5 litra mleka migdałowego (może być również ryżowe lub owsiane)
    1 puszka mleczka kokosowego
    3 łyżki kuzu  (opcjonalnie 1.5 łyżeczki agar agar)
    1 laska wanilii lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    Mus owocowy:
    ok. 800 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (albo innych ulubionych)
    0.5 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej)
    3 łyżki kuzu ( opcjonalnie 2.5 łyżeczki agar agar )
    galaretka (bez żelatyny)

Wegański "sernik" na zimno z owocowym musem - sposób przygotowania:
 Spód: Migdały włożyłam do blendera i miksowałam , aż orzechy rozpadły się na drobne kawałki, daktyle pokroiłam na drobne kawałki i połączyłam z migdałami aż masa dobrze się kleiła. Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie rozłożyłam masę migdałowo-daktylową. Wyrównałam i włożyłam do lodówki, aby się schłodziła.
Masa z kaszy jaglanej
: Kaszę umieściłam na sitku i kilkakrotnie przelałam wrzątkiem. Przełożyłam do garnka. Zalałam mlekiem migdałowym, wrzuciłam przeciętą laskę wanilii, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonęła cały płyn i stała się miękka. Usunęłam laskę wanilii.Do mniejszego garnka wlałam mleczko kokosowe i dodałam kuzu  (opcjonalnie agar agar). Doprowadź do wrzenia i gotowałam przez kilka minut, cały czas mieszając. Do masy jaglanej dodałam mleczko kokosowe z kuzu (opcjonalnie z agarem)  Zmiksowałam na gładką masę. Wyłożyłam na schłodzony spód i ponownie wstawiłam do lodówki. Mus owocowy: Mrożone owoce umieściłam w garnku , dodałam cukier i gotowałam, aż puszczą sok. Zmiksowałam. Dodałam kuzu ( opcjonalnie agar agar), zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze kilka minut. Wystudziłam i wylałam  na schłodzoną masę jaglaną i odstawiłam do lodówki , kiedy stężała polałam wcześniej przygotowaną galaretką rozpuszczoną w niecałej szklanki gotującej wody, i ponownie odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

sernik na zimno tradycyjny fot. A.Katkowska



Sernik na "zimno" tradycyjny
składniki:
Spód:
można wykorzystać taki sam jak do wegańskiego, ja użyłam herbatników.
Masa serowa:
2 serki (po 400g)  homogenizowane naturalne
3 żółtka ( piana z białek ubita oddzielnie )
skórka z cytryny
żelatyna
Do dekoracji 
galaretka (rozpuszczona w 400 ml gotującej wody)
owoce
Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam spód z herbatników . Do miski wyłożyłam serki homogenizowane dodałam 3 żółtka i ubiłam mikserem, następnie dodałam otartą skórkę z cytryny i ubitą pianę z białek lekko wymieszałam, dodałam porcjami ciągle mieszając przygotowaną wcześniej, wystudzoną żelatynę ( rozpuściłam żelatynę 200 ml gotującej wody) i wylałam masę serową na przygotowany spód, wstawiłam do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyłam owoce na wierzchu masy serowej i zalałam wystudzoną galaretką. Wstawiłam do lodówki na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz