wtorek, 2 lipca 2019

S z a r l o t k a n a t a r a s i e

S z a r l o t k a  fot. A Katkowska

Składniki na ciasto
70 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru lub jak wolisz brązowego cukru
20 dkg miękkiego masła
4 żółtka dobrej jakości jaj
3 łyżki śmietany dobrej jakości śmietany
opakowanie proszku do pieczenia porcja na 50 dkg mąki
2 kg jabłek świeżych lub duszonych ( wcześniej przygotowanych )

W dużej misce ucieram trzepaczką miękkie masło z cukrem dodaję po jednym żółtku i ucieram dalej, do puszystej masy. Dosypuję mąką, proszek do pieczenia, śmietanę i najszybciej jak się tylko da zagniatam ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie. Następnie odkładam je na bok można też schłodzić w lodówce. Jeśli nie chcesz duszonych, można użyć też świeżych jabłek np. melarozy innych dobrych do szarlotki np. szarej renety. Obieram jabłka i ścieram je na tarce na grubych oczkach. Ścieram do tej samej miski w której zagniatałam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Biorę arkusz papieru do pieczenia i rozklepuję na nim jedną część ciasta w kształcie w jakim mam formę do pieczenia. Ta porcja ciasta jest na większą formę. Następnie wkładam ciasto z papierem do formy i wykładam odciśnięte z soku jabłka. Kiedy już wszystkie jabłka są na cieście posypuję je cynamonem do smaku oraz świeżo zmielonymi goździkami i zielem angielskim. Biorę drugi arkusz papieru do pieczenia i rozgniatam drugą część ciasta o takim samym kształcie. Następnie pomagając sobie papierem przenoszę ciasto na owoce i przykrywam nim owoce a papier zdejmuję i odkładam.  Przycinam brzegi wyrównuję, smaruję białkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekę godzinę w temperaturze 150 st. C Po godzinie zwiększam temperaturę do 180 st. C i piekę jeszcze ciasto 30 minut aż będzie złociste. Ciasto jest mięciutki, wilgotne i bardzo bardzo smaczne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz