środa, 23 października 2013

JESIEŃ









Jesień to pora niezwykle atrakcyjna, szczególnie dla smakoszy sezonowych produktów. W Polsce ta pora roku jest szczególnie płodna. Następuje prawdziwy wysyp warzyw i owoców, z których można przyrządzać szereg potraw, przetworów, a także spożywać je na surowo. O tej porze roku częściej też przyrządzamy dania z sycących składników i używamy rozgrzewających przypraw. 

 

Mięso i Ryby 

Podczas zimowej diety wszelkiego rodzaju mięsa oraz ryby są doskonałym źródłem białka oraz tłuszczy, szczególnie zdrowych tłuszczy nienasyconych. Ta pora roku pozwala na większe ich spożycie. Najlepiej wybierać mięsa chude takie jak drób, jagnięcina, czy chude części wołowiny oraz ryby niezwykle bogate w tłuszcze nienasycone takie jak makrela, troć, jesiotr, dorsz, czy śledź. Ryby to także bogate źródło witaminy D, która pełni ważną rolę w budowie kości i zapobiega ich chorobom a także chorobom skóry. Wpływa również korzystnie na układ odpornościowy. Mięso natomiast jest ważnym źródłem witamin z grupy B zwłaszcza witaminy B12, która bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i zapewnia aktywność. Występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego również w nabiale czyli w serach i jajach.

Kasze


Ciepłą kaszę okraszamy kozim twarożkiem, oliwą, miodem, rodzynkami. Czym kto lubi. Gryczana pasuje mi do pieczonych bakłażanów, dyni, pietruszki, marchwi, buraków. Lubi się z suszonymi śliwkami, kasztanami, oscypkiem i serem blue. Zmieniamy jej rodzaj, ale gryczana jest ulubiona - palona albo biała, z upraw ekologicznych. Ma najlepszą prasę: doskonała jako źródło skrobi, błonnika, magnezu, żelaza, potasu, witamin z grupy B i lekkostrawnego białka.


 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz