Jesień to pora niezwykle atrakcyjna, szczególnie dla smakoszy sezonowych produktów. W Polsce ta pora roku jest szczególnie płodna. Następuje prawdziwy wysyp warzyw i owoców, z których można przyrządzać szereg potraw, przetworów, a także spożywać je na surowo. O tej porze roku częściej też przyrządzamy dania z sycących składników i używamy rozgrzewających przypraw.
Mięso i Ryby
Podczas zimowej diety wszelkiego rodzaju mięsa oraz ryby są doskonałym
źródłem białka oraz tłuszczy, szczególnie zdrowych tłuszczy nienasyconych. Ta
pora roku pozwala na większe ich spożycie. Najlepiej wybierać mięsa chude takie
jak drób, jagnięcina, czy chude części wołowiny oraz ryby niezwykle bogate w
tłuszcze nienasycone takie jak makrela, troć, jesiotr, dorsz, czy śledź. Ryby
to także bogate źródło witaminy D, która pełni ważną rolę w budowie kości i
zapobiega ich chorobom a
także chorobom skóry. Wpływa również korzystnie na układ odpornościowy. Mięso
natomiast jest ważnym źródłem witamin z grupy B zwłaszcza witaminy B12, która
bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i zapewnia
aktywność. Występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego również w
nabiale czyli w serach i jajach.
Kasze
Ciepłą kaszę
okraszamy kozim twarożkiem, oliwą, miodem, rodzynkami. Czym kto lubi. Gryczana
pasuje mi do pieczonych bakłażanów, dyni, pietruszki, marchwi, buraków. Lubi
się z suszonymi śliwkami, kasztanami, oscypkiem i serem blue. Zmieniamy jej
rodzaj, ale gryczana jest ulubiona - palona albo biała, z upraw ekologicznych.
Ma najlepszą prasę: doskonała jako źródło skrobi, błonnika, magnezu, żelaza, potasu,
witamin z grupy B i lekkostrawnego białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz