sobota, 2 listopada 2013

PIZZA












Pizza robiona w domu to oczywiście pyszności oraz niepowtarzalny smak. Ciasto na pizzę można wykorzystać też np na Focaccię. Ja robie dużą porcję na cztery osoby.
1 kg mąki
600 ml wody
100 ml oliwy
10 dkg drozdży
sól gruboziarnista
sos pomidorowy
oliwki,ugotowane brokuły, papryka, ser, plasterki kiełbasy suszonej krakowskiej
Przygotowałam sos pomidorowy przepis w poście sos pomidorowy.
W duzej misce roztarłam drożdż w 100ml ciepłej wody i dwoma łyżeczkami cukru i mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce, zeby rozczyn podwoił swoją objetość trwa to ok 15 min jeśli nie podwoi swojej objetości to nie szkodzi możecie dalej zagniatać ciasto. Dodałam reszte letniej wody, mąkę dwie łyżeczki soli i oliwę. Wyrobiłam ciasto i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieknie urosło i wypełniło całą miskę. Wtedy podzieliłam je na 4 części i rozgniotłam w placki na papierze do pieczenia. Nastepnie, każdy placek posoliłam solą gruboziarnistą i  posmarowałam sosem pomidorowym na którym ułozyłam dodatki na koniec posypałam serem. Każdą pizzę piekłam 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz