niedziela, 10 listopada 2013

TARTA









Tarta cebulowa
dla miłośników duszonej cebuli, słodko wytrawna, jesienna tarta jako przystawka doskonale pasuje do piwa i wina. Kupiłam na rynku dużą ilość zwykłej białej cebuli, a, że bardzo lubimy duszoną cebulę wpadłam na pomysł zrobienia tarty. Potrzebowałam 6 dużych obranych i pokrojonych w piórka cebul, które udusiłam na patelni z trzema łyzkami oleju. Cebulę posoliłam i  dusiłam  na wolnym ogniu do momentu, aż się zeszkliła i nabrała lekko miodowego koloru. W czasie kiedy dusiłam cebule przygotowałam ciasto na spód tarty. Składniki ciasta. 30 dkg mąki, 125g masła, pół łyżeczki soli i  3-5 łyżek zimnej wody. Połączyłam składniki i zagniotłam ciasto, które schłodziłam przez pół godziny w lodówce. Formę do tarty wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam ciasto. Ciasto przed nałożeniem cebuli można troszkę zapiec. Przygotowałam jeszcze pół pojemnika śmietany 30% którą wymieszałam z tartym twardym serem użyłam grana padano.Wyłożyłam na ciasto uduszoną cebulę na którą wylałam śmietanę wymieszaną z tartym serem na wierzch posypałam jeszcze tarty ser. Piekłam w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku 30 minut, aż wierzch tarty ładnie się zarumienił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz