Przygotowania do świąt rozpoczęte. Na początek zacznę od przygotowania ciasta na pierniki, które powinno leżakować tak do tygodnia w lodówce. Pierniczki są smaczne bardzo ładnie sie prezentują.Zabieram porcję kiedy jedziemy do siostry na wigilię,dekoruję nimi stół na święta. Mój syn zabiera je także na swoją klasową wigilię.
PIERNIKI
Składniki ciasta to
1,5 kg maki pszennej
0,5 kg miodu
1 szkl. cukru
0,5 kostki masła
3 jajka
0,5 szkl. płynu (mleko, woda)
sół pół łyżeczki
łyżka utłuczonego czarnego pieprzu,10 utłuczonych goździków,5 utłuczonych ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyzki mielonego imbiru, 1,5 łyżki cynamonu, łyzeczka świeżo startej gałki muszkatałowej, 1 łyzka kakao i 1 łyzka kawy rozpuszczalnej.
Jak nie chcę tłuc ziaren to wkładam je wszystkie razem do takiego mlynka w którym mielę pieprz. też wychodzi bardzo dobrze.
Przygotowanie
w garnku gotuję miód, cukier, masło,sól, przyprawy, kakao i kawę dokładnie mieszam i studzę.
Do miski wsypuję kilogram maki, pół kilo zostawiam do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Do mąki dodaje przstudzoną masę i trzy jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolewam płynu. Dobrze wyrabiam podsypując mąką. Można też nie podsypywać mąką, ciasto na początku wyrabiania trochę się klei ale im dłuzej wyrabiam to przestaje i ładnie odchodzi od ręki. Odstawiam do lodówki na dwie godziny ( do tygodnia).
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki i pozwalam mu lekko zmięknąć następnie odkrawam plastry ciasta wałkuję na dość cienkie placki i wykrawam pierniczki. Piekę porcjami w temperaturze 200 stopni C ok 5 minut. Wykrawam od razu wszystkie pierniczki i rozkładam je na papierze do pieczenia potem tylko szybko zmieniam porcję upieczonych i wkładam porcję do pieczenia. Jestem bardzo czujna ponieważ szybko się pieką i mogą sie przypalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz