sobota, 11 stycznia 2014
PIEROGI
Pierogi z mięsem
Pierogi wymagają cierpliwości , serca i miłości w przygotowaniu. Nie zabieram się za robienie pierogów kiedy mam mało czasu i ochoty na gotowanie. Pierogi z mięsem wymagają jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy dobrego mięsa, Do zrobienia pierogów na dzisiejszy obiad wykorzystałam mięso z rosołu, który gotowałam wcześniej, a mięso zamroziłam. Użyłam mięsa wołowego szponder i pręga oraz mięso kury takiej wiejskiej. Potrzebowałam jeszcze trochę grzybów można użyć pieczarek które przesmażyłam na patelni razem z cebulą. Mięso razem z grzybami zmieliłam przez maszynkę i doprawiłam majerankiem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Powinno być wyraziste i dobrze doprawione. Do zrobienia ciasta potrzeba trochę mąki tak 2 szklanki, ciepłej wody, 3 łyzki oleju, trochę masła zimnego i jedno żółtko, sól do smaku. Wszystkie składniki połączyłam i zagniotłam lekkie ciasto wody dodawałam po trochu tak żeby ciasto sie zagniotło i można było z niego walkowac placki na pierogi. Potem to juz tylko sam przyjemność napełnianie placuszków farszem i sklejanie pierożków, które następnie ugotowałam we wrzącej wodzie.
.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz