piątek, 3 stycznia 2014
Tortilla
Dobrze jest mieć przepis na proste, smaczne i szybkie danie kiedy wracam z pracy albo kiedy nie chcę zbyt długo zajmować sie gotowaniem. Hiszpańska tortilla jest własnie tym daniem, które spełnia te wszystkie kryteria. Do jej zrobienia potrzebowałam
4 ziemniaków, 2 cebule, 1 pomidor, 5 jajek sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Na patelnie wlałam 3-4 łyzki oliwy i dodałam obrane, opłukane i pokrojone w plasterki ziemniaki, posoliłam, przykryłam patelnię i na wolnym ogniu dusiłam ziemniaki do momentu aż trochę zmiękły i sie podpiekły. Dodałam wtedy pokrojoną w piórka cebulę i ponownie dusiłam pod przykryciem. Kiedy cebula się zeszkliła a ziemniaki opiekły dodałam rozmącone jajka i połozyłam pomidora w plasterkach ( wczesniej sparzyłam pomidora w gorącej wodzie i zdjęłam skórkę) Pozwoliłam aby jajka się lekko ścieły, przyprawiłam jeszcze świeżo zmielnym pieprzem i wstawiłam patelnię do piekarnika ustawionego na grilla i opiekałam jeszcze ok. 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz