Focaccia jest dobrym dodatkiem do sałaty ale może być też odwrotnie sałata jest dobrym dodatkiem do focacci. Może być jako przekąska ale dziś zrobiłam ją na obiad. Do zrobienia ciasta potrzebowałam ( porcja mała dla 2 osób)
50dkg maki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300ml wody
100ml oliwy
3dkg drożdży
Drożdże z cukrem i odrobiną mąki rozrobiłam w małej ilości letniej wody (pozostałą wodę zostawiam do momentu wyrabiania ciasta) i odstawiłam żeby drożdże podrosły. Do miski wsypałam mąkę, sól, dodałam połowę oleju i wyrośnięte drożdże wymieszałam składniki i dolałam wody tyle żeby powstało zwarte ale miękkie ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na papier do pieczenia i palcami nadałam mu kształt prostokąta
Przygotowałam sos do posmarowania ciasta.
skórka starta z jednej pomarańczy i sok
2 wycisnięte ząbki czosnku, oliwa
wszystkie składniki wymieszałam i posmarowałam placek na którym ułożyłam oliwki i posypałam rozmarynek, posoliłam gruboziarnistą solą. Focaccię piekłam w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu obficie polałam oliwą.
Podałam z sałatką z sałaty i pomidorków polana sosem z oliwy cytryny soli i świeżo zmielonego pieprzu,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz