niedziela, 6 lipca 2014

Bób warzywo sezonowe







Bób to typowe warzywo sezonowe. Na  przełomie czerwca i lipca dominuje na straganach i jest wyczekiwany przez smakoszy tego warzywa, którzy zjadają go  na swój ulubiony sposób.
Swój bób kupiłam na rynku od stałego sprzedawcy który sam go uprawia i za nic w świecie nie sprzedaje go w foliowych woreczkach tylko luzem. Jest świeżo zerwany ma świeży wygląd i cudownie słodki zapach.
Kupiłam pół kilo i po powrocie do domu od razu ugotowałam i obrałam ze skórek. Najbardziej smakuje mi z koktajlowymi pomidorkami ale jeszcze nie dojrzały. Przygotowałam więc bób z kaszą jaglaną i natką pietruszki wszystko polałam oliwą z sokiem z cytryny ze szczyptą soli.





2 komentarze:

  1. Agnieszka, zamawiam bobu bez woreczka foliowego:-) Bez żartów, naprawdę nigdzie nie widziałam, żeby bób był sprzedwany luzem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością w sobotę będę na zakupach na rynku więc kupię

    OdpowiedzUsuń