niedziela, 6 lipca 2014

Lody









Jest mnóstwo wariantów na lody wszystko zależy od nas na który się zdecydujemy. Mamy sezon na rabarbar, truskawki, maliny, jagody. Ja wybrałam maliny i truskawki. Do zrobieniach lodów potrzebowałam jeszcze.
600 ml śmietanki 30 %
6 żółtek
20 dkg cukru pudru trzcinowego może być zwykły
kawałek imbiru
Truskawki pokroiłam i razem z malinami wrzuciłam do garnka dodałam połowę cukru i obrany kawałek imbiru na małym ogniu dusiłam ok 15 minut aż owoce się rozpadły a płyn zredukował. W drugim garnku zagotowałam śmietankę. Żółtka ubiłam w misce z pozostałym cukrem i po woli ciągle ubijając dodawałam śmietankę. Masę wlałam do rondla po śmietance i podgrzewałam ciągle mieszając aż zgęstniała trwało to 5 minut. Jeśli masa się zważy to można ją zmiksować blenderem wtedy nabierze gładkości. Z owoców wyjęłam kawałek imbiru, a owoce dodałam do masy, wymieszałam i po ostudzeniu wstawiłam do zamrażalnika. Nie korzystałam z maszynki do lodów w takim przypadku mieszałam masę co 30 minut.









2 komentarze:

  1. Fajny i nieskomplikowany przepis. Deser na upały fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiści lody bardzo smaczne, mnóstwo kombinacji smakowych nie można przestać jeść

    OdpowiedzUsuń