Rosół
Rosół gotuję wtedy kiedy kupię kurę wolnego chowu. Do dużego garnka wkładam kurę razem z marchewką , pietruszką i selerem razem z nacią koniecznie daje to piękny zapach i smak wlewam wody, aż pokryje mięso i warzywa. Gotuję na małym ogniu dlugo do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Potem to mięso z rosołu wykorzystuję do zrobienia pierogów z mięsem albo krokietów. Do rosołu robię domowy makaron przepis umieściłam w poście Sezon na pomidory sos pomidorowy.
Polędwiczka wieprzowa
Polędwiczkę smażyłam na oleju na patelni razem z 4 grubo pokrojonymi cebulami. Smażyłam z obu stron tak ok 30 minut aż cebula się zeszkliła a polędwiczka przyrumieniła. Doprawiłam solą atlantycką gruboziarnistą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kotlet wieprzowy
Schab podzieliłam na porcje i bardzo dobrze rozbiłam tłuczkiem z obu stron aż powstał bardzo cienki kawałek mięsa. Doprawiłam solą gruboziarnistą, świeżo zmielonym pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku natarłam mięso i pozwoliłam żeby smaki sie połączyły. Przed smażeniem obtoczyłm w jajku i bułce tartej. Smażę takie kotlety na chwilę przez jedzeniem są wtedy najsmaczniejsze. Bułkę tartą ścieram w domu zawsze zostają jakieś kawałki bagietki które po ususzeniu nadają się na bułkę tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz