sobota, 14 września 2013
Smaki Świata Francja
Podróże kulinarne Paryż
Kuchnia francuska jest na świecie znana w dużej mierze dzięki samym Francuzom którzy potrafią rozreklamować swój kraj i jego dobra. Wszyscy znają takie potrawy jak zupa cebulowa, tarta, bagietka, ślimaki pod różnymi postaciami czy wspaniały deser creme brulee. Najbardziej charakterystyczne przysmaki różnych regionów. Region zachodni Normandia słynie z przegrzebków i muli oraz dania o nazwie moules a la creme- czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany.
Centrum to region wyjątkowy gdyż tu właśnie mieści się stolica kraju Paryż. Francja to kraj gdzie bardzo ważne miejsce w kuchni odgrywa pieczywo zwłaszcza słynna bagietka.
Właściwie będąc w Paryżu mogłabym odżywiać się samymi bagietkami. Do śniadania maczane w kawie z mlekiem i serwowane jako przekąska przed daniem głównym.
Burgundia to królowa win. Najbardziej cenione pochodzą ze szczepu Pinot Noir. Muszę przyznać, że jest to mój ulubiony szczep winna. Francuzi dodają też wina do dań np do bardzo cenionej wołowiny po burgundzku boeuf bourguignon.
Region wschodni to Szampania i najbardziej wytworny trunek alkoholowy szampan. Region północno-wschodni to tarta ikona francuskiej kuchni.
Region południowy Prowansja drzewa oliwne, bakłażany, cytrusy i zioła szczodrze dodawane do potraw.
Kieliszek wina bagietka i ser czy to nie wspaniały zestaw na wszystkie okazje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz