Owoce jabłka dwie odmiany szara reneta lub antonówki innym razem to mogą być śliwki, jagody, porzeczki lub miks różnych owoców.
Składniki na ciasto
70 dkg mąki
25 dkg cukru pudru
1 masło miękkie
4 żółtka
3 łyżki śmietany
opakowanie proszku do pieczenia porcja na 50 dkg mąki
2 kg jabłek lub innych owoców
W dużej misce ucieram miękkie masło z cukrem pudrem dodaję po jednym żółtku i ucieram dalej do puszystej masy. Dosypuję mąką, proszek do pieczenia, śmietanę i najszybciej jak się tylko da zagniatam ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie. Następnie odkładam je na bok można też schłodzić w lodówce. W tym czasie obieram jabłka i ścieram je na tarce na grubych oczkach. Ścieram do tej samej miski w której zagniatałam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Biorę arkusz papieru do pieczenia i rozklepuję na nim jedną część ciasta w kształcie jakim mam formę do pieczenia. Ta porcja ciasta jest na większą formę .Następnie wkładam ciasto z papierem do formy i wykładam odciśnięte z soku jabłka. Kiedy już wszystkie jabłka są na cieście posypuję je cukrem i cynamonem do smaku oraz świeżo zmielonymi goździkami i zielem angielskim. Biorę drugi arkusz papieru do pieczenia i rozgniatam drugą część ciasta o takim samym kształcie. Następnie pomagając sobie papierem przenoszę ciasto na owoce i przykrywam nim owoce a papier zdejmuję i odkładam. Przycinam brzegi wyrównuję, smaruję białkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekę godzinę w temperaturze 150 st. C Po godzinie zwiększam temperaturę do 180 st. C i piekę jeszcze ciasto 30 minut aż będzie złociste. Ciasto jest mięciutki, wilgotne i bardzo bardzo smaczne. Jeśli używam innych owoców to po prostu wykładam je na ciasto i postępuję dalej tak jak z jabłkami słodzę i przyprawiam.
MIODOWE SEMIFREDDO
W sam raz na ciepły letni dzień. Bez względu na to jaką ilość przygotujecie będzie za mało.
Składniki
1 jajko
4 żółtka
100g wysokiej jakości miodu płynnego
300ml śmietany kremówki
25g orzechów włoskich
Wykładam foremkę małą taką do pieczenia chleba folią spożywczą. W misce postawionej na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą, ubijam jajko i żółtka z miodem do momentu, aż masa zrobi się jasna i gęsta. Ja używam do tego ręcznej ubijaczki. Śmietankę kremówkę ubijam na gęsto i delikatnie dodaję do niej masę z jaj i miodu. Wlewam całość do wcześniej przygotowanej formy i ostrożnie przykrywam folią spożywczą. Wstawiam do zamrażalnika na 3 godziny lub na całą noc jeśli przygotowywałam go na następny dzień. Kiedy chcę już podać deser to wykładam go (jeśli nie będziecie mogli go wyjąć delikatnie polejcie foremkę letnią wodą) na odpowiedniej wielkości talerz i skrapiam miodem i posypuje orzeszkami.
Proponuję do popijania kieliszek miodowego wina -miodu pitnego
SERNIK
Składniki (o temperaturze pokojowej)
80 dkg białego wyśmienitego twarogu
8 jaj
10 dkg masła
25 dkg cukru pudru
2 łyzki budyniu śmietankowego
1/2 szkl. smietany
Jeżeli decydujesz się dodać rodzynki wcześniej należy je sparzyć wodą osuszyć i lekko obtoczyć w mące.
Kupuję dobrej jakości biały ser i mielę go sama w domu.
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka bardzo dokładnie ubijam. Ciągle ubijając dodaję cukier, a następnie masło. Kiedy masa będzie puszysta dodaje po trochu biały ser i ciągle mieszając dodaję budyń śmietankowy wymieszany z smietaną i dokładnie mieszam. Jeśli używałaś miksera od tego momentu mieszaj łyżką. Na sam koniec do masy serowej dodaję ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszam aż masa serowa połączy się z pianą z białek. Masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę dobrą godzinę aż ładnie wyrośnie i się zarumieni. Pod koniec pieczenia można przykryć wierzch sernika papierem jeżeli okaże się to konieczne. tzn. wtedy kiedy już jest bardzo rumiany a jeszcze nie możemy go wyjąć bo się nie upiekł. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj od razu sernika tylko zostawiam go jeszcze na 10 minut. Kiedy ostygnie posypcie go cukrem pudrem wygląda wtedy bardzo smakowicie
CIASTO Z OWOCAMI ucierane
1 kostka masła
20 dkg cukru
125 ml mleka (pół szklanki)
50 dkg mąki
4 jajka
małe opakowanie proszku do pieczenia
kilka owoców śliwki, jagody, maliny, jabłka
Wkładam do garnka kostkę masła, niepełną szklankę cukru i pół szklanki mleka i mieszając podgrzewam do rozpuszczenia składników i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masa powinna być zupełnie wystudzona jeżeli nie będzie może zrobić się zakalec.Kiedy masa ostygnie przelewam ją do dużej miski dodaje do niej 4 żółtka i mieszam (białka ubijam na pianę ale to dopiero w momencie kiedy będę pianę dodawała do ciasta). Następnie dodaję do masy 50dkg mąki i małe opakowanie proszku do pieczenia i wszystko razem dobrze mieszam, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ubijam pianę z białek i dodaję do ciasta od tego momentu mieszam już bardzo delikatnie łyżką. Kiedy ciasto połączy się z pianą z białek wylewam porcję do przygotowanej formy do pieczenia. Wkładam dowolne owoce. Piekę w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez godzinę, lub dłużej jeśli to konieczne trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Ciasto drożdżowe
1 kg mąki
500 ml mleka
25 dkg cukru
10 dkg masła
9 żółtek
10 dkg drożdży
skórka cytrynowa z jednej cytryny, skórka z pomarańczy, garść rodzynek sparzonych i wysuszonych oraz obtoczonych w mące.
W dużej misce w której będę zagniatała ciasto rozrobiłam drożdże z ciepłym mlekiem z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.odstawiłam w ciepłe miejsce zeby wyrosły. Gdy rozczyn podwoił swoją objętość, dodałam utarte żółtka, cukier,mąkę, szczyptę soli i wyrabiałam ciasto, aż ukazały sie pęcherzyki powietrza wtedy dodałam rodzynki, otarte skórki z cytryny i pomarańczy wlałam roztopione masło i nadal wyrabiałam ciasto. Im dłuzej tym lepiej więcej powietrza wtłacza sie w ciasto. Nastepnie odstawiłam ciasto w misce w której je wyrabiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryłam ściereczką. Ciasto po wyrośnięciu podwaja swoją objętość trwa to do godziny. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto i przełozyłam do form wyłożonych papierem do pieczenia albo posmarowaną masłem i obsypaną mąką. Formy napełniłam do połowy wysokości posmarowałam roztrzepanym jajkiem i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formy można je piec.Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz