Smakowity pleciony chleb, przypominający chałkę lekko pikantny.
Świetny jako zakąska do wytrawnych win i dodatek do sałat.
kilogram mąki
450 ml mleka
5 dkg świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
15-20 dkg grubo tartego koziego sera
łyżeczka soli, łyżeczka cukru
kminek lub świeży rozmaryn
W dużej misce w , której będę zagniatała ciasto rozrabiam drożdże z małą ilością letniego mleka , cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam przy źródle ciepła żeby wyrosły. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodaję resztę letniego mleka, mąkę olej, jaja i ser trochę kminku lub rozmarynu i wyrabiam do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta które odstaje od ręki (jeśli będzie za ścisłe, dodaj trochę wody).Formuj z ciasta kulę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce-ciasto powiększy się dwukrotnie. Wykładam je wtedy na posypaną mąką stolnicę ponownie lekko wyrabiam dzielę na trzy części robię wałki i spłatam w warkocz. Można zrobić dwa małe chlebki lub jeden większy. Blaszki z wysokimi brzegami jak chcę mieć wysoki chlebek wykładam papierem do pieczenia przekładam przekładam chlebek przykrywam ściereczką i raz jeszcze odstawiam na 40-60 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C skrapiam chlebek wodą posypuję kminkiem lub rozmarynem. Piekę 40-50 minut, aż pięknie wyrośnie i się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz