Panie
starsze już wcześniej wstawszy piły kawę, Teraz drugą dla siebie zrobiły
potrawę Z gorącego, śmietaną bielonego piwa, W którym twaróg gruzłami posiekany
pływa. Zaś dla mężczyzn wędliny leżą do wyboru: Półgęski tłuste, kumpia,
skrzydliki ozoru, Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym Uwędzone w kominie
dymem jałowcowym; W końcu, wniesiono zrazy na ostatnie danie: Takie bywało w
domu Sędziego śniadanie.
Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”, księga 2 „Zamek”.
Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”, księga 2 „Zamek”.
Jajko
na miękko, rogalik z masłem i dżemem plus kawa. Który zestaw śniadaniowy
wybieramy najczęściej? Czy zawsze mamy czas na przygotowanie tego
najważniejszego posiłku dnia i delektowanie się poranną kawą? A może chwytamy
szybko jakąkolwiek przekąskę.
.
Pyszne śniadanie austriackie, polskie oraz
francuskie. Każdą z tych wersji możemy
przygotować dla ukochanej osoby, włącznie z pieczeniem bułeczek. Przy okazji
możemy sprawić przyjemność także własnemu podniebieniu. Zachęcam taka
niespodzianka na pewno będzie początkiem wspaniałego dnia.
Moje śniadanie to kawa jajko na miękko biały ser, miód i pieczywo. Kiedy jest wiecej czasu piekę chałkę do śniadania wyjątkowa. Czasami ma ochotę tylko na kawę i małe ciasteczko z kawałkami migdałów.
CHAŁKA
50 dkg maki
1 jajko 3 żółtka
125ml mleka
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka cukru brązowego
3 dag drożdźy
szczypta soli i skórka pomarańczowa
W małym naczyniu podgrzewam lekko mleko (wygodniejszy sposób mikrofala) dodaję pokruszone drożdźe, łyżeczkę cukru brązowego rozcieram i odstawiam do wyrośnięcia przy jakimś źródle ciepła może to być zapalony palnik na kuchence gazowej.W tym czasie w wiekszej misce miękkie masło utcieram z cukrem na puszystą masę dalej ucierając dodaję jajko i kolejno żółtka. Dodaje mąkę wyrośnięte drożdże szczyptę soli skórkę pomarańczową i wyrabiam ciasto.Pozostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu wykładam ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiam można podsypać trochę mąką ale nie za dużo. Następnie dzielę ciasto na trzy części tworząć wałki które splatam w warkocz. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki długiej jak chałka i wysokiej bo jak chałka będzie rosła to ścianki nadadzą jej ładną formę.Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Smaruję bialkiem przed włożeniem do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piec 45 minut. sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli jeszcze nie jest upieczona a wierzch jest już bardzo rumiany przykrywał go papierem do pieczenia żeby bardziej się nie przypiekał.Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem i startą skórką pomarańczową. Jest przepyszna.
50 dkg maki
1 jajko 3 żółtka
125ml mleka
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka cukru brązowego
3 dag drożdźy
szczypta soli i skórka pomarańczowa
W małym naczyniu podgrzewam lekko mleko (wygodniejszy sposób mikrofala) dodaję pokruszone drożdźe, łyżeczkę cukru brązowego rozcieram i odstawiam do wyrośnięcia przy jakimś źródle ciepła może to być zapalony palnik na kuchence gazowej.W tym czasie w wiekszej misce miękkie masło utcieram z cukrem na puszystą masę dalej ucierając dodaję jajko i kolejno żółtka. Dodaje mąkę wyrośnięte drożdże szczyptę soli skórkę pomarańczową i wyrabiam ciasto.Pozostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu wykładam ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiam można podsypać trochę mąką ale nie za dużo. Następnie dzielę ciasto na trzy części tworząć wałki które splatam w warkocz. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki długiej jak chałka i wysokiej bo jak chałka będzie rosła to ścianki nadadzą jej ładną formę.Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Smaruję bialkiem przed włożeniem do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piec 45 minut. sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli jeszcze nie jest upieczona a wierzch jest już bardzo rumiany przykrywał go papierem do pieczenia żeby bardziej się nie przypiekał.Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem i startą skórką pomarańczową. Jest przepyszna.
CANTUCCI
30 dkg migdałów
50 dkg mąki
20 dkg cukru
4 jajka
1 łyżka masła
łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, otarta skórka pomarańczowa
Połowę migdałów można pokruszyć w malakserze ja często zostawiam w całości mieszam wszystkie składniki w misce wyrabiam ciasto. Formuję wałki o średnicy 2 cm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 150 st. C piekarniku 30 minut wyjmuję czekam chwilę aż przestygną albo pomagam sobie ściereczką ciasto jest gorące i kroję wałki w ukośne ciasteczka i ponownie wkładam do piekarnika na 15 minut aż się zarumienią. Po tym czasie wyjmuję blaszkę przekładam ciasteczka na drugą stronę i ponownie wstawiam do piekarnika na 15 minut żeby się zrumieniły. W pierwszej chwili ciasteczko jest lekko twarde ale po chwili okazuje się niewiarygodnie kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz